26 Şubat 2009 Perşembe

Askeroğlu Hacı 2.Süleyman (1800-1865)

2. Süleyman 1800-1865 yılları arasında yaşamıştır.

Süleyman’ın dönemi Yavşan da bolluğun yaşandığı yıllardır. O yıllarda yaylada nüfus artmış, koyun mevcudu çoğalmış, koyun ve koyun ürünlerinin geliri yükselmiş, kazanç artmıştır.

Ayrıca Yavşan da sulama suyu sıkıntısı çekilmemiş, Eserköy semtinden gelen su çoğalmış ve Ebecevizi yanında bulunan, köyün tek çeşmesinin suyu ile sebze üretimine önem verilmeye başlanılmıştır. Bu nedenle çeşmeye yakın yerlerde teraslama yaparak sebze bahçeleri kazanılmaya başlanılmıştır.

Sebzeciliğin gelişmesiyle Yavşan’lılar eşeklerle kasabaya hıyar, kabak, patlıcan, biber sevkiyatına başlamışlardır.

O yıllarda henüz domates ve patates bilinmiyordu. Daha doğrusu bu sebzeler Sivrihisar’a gelmemişti. Domatesin Yavşan da üretilmeye başlanılması bu tarihten yaklaşık 50 yıl sonra yani 1.Ahmet zamanındadır. 1.Ahmet ve akrabaları tarafından üretilmeye başlanan domatesi onlar sevmemişlerdi. Anneannemin ağzında çok dinlemiştim. Domates kızarınca çürüdü diye atarlarmış. Onun için daima yeşil olarak yedikleri domatesi sevmemişlerdi. ( RK notu: İspanyol'lar tarafından Amerika'dan Avrupa'ya ilk getirilen domates çeşitleri yeşil domateslerdi. Bu domates yetişkin haline yeşil olarak geliyor ve kızarmaya başladığında çürüyordu. Çoğu Avrupa ülkesinde de insanlar bu domatesi sevmemişlerdi. İtalya'da bu domatesi halkın tuz ve biber dökerek yediğini biliyoruz(tatlandırmak için) . Daha sonra bildiğimiz domates çeşitleri geldi ve sevilen bir sebze halini aldı).

Patatesin gelişi de aynı tarihlere rastlar. Amerika dan Avrupaya getirildiğinde ancak kral sofralarında yenen patates sonunda çabuk ucuzladı ve fakir yiyeceği oldu. Sivrihisar da patatese kompül denir. Bence kumpir sözcüğünün değişikliğe uğramış hali. Kumpir Avrupa da fırında yapılan bir patates yemeğinin adıdır.

2.Süleyman dönemi Osmanlı'da Tanzimat Dönemi dir.