8 Şubat 2009 Pazar

1.Ahmet oğlu 2.Ahmet oğlu Mehmet Ali



Mehmet Ali, ailenin tek erkek evladı olması nedeniyle kasabadaki ve köydeki tüm mal ve mülk Mehmet Ali’ye kalmıştır.

Mehmet Ali uzun boylu, zayıf, ince bir adamdı. Babası orta boylu, tıknaz, şişmanca biriykne; anneleri zayıf, esmerce bir kadın idi.

Mehmet Ali çok asabi, hareketli ve tezcanlıydı.Mehmet Ali Fadime ile evliydi. Fadime etine dolgun, akça pakça denilen tipte güzel bir kadındı.

Bu çiftte Yavşan’ın yıllarca çilesini çektiler. Ne ileri, ne geri.. Ekonomiyi geliştirecek başka bir olanak yoktu ki. M.Ali çiftçilikte bir atılım yapmak istedi. Bir çift at aldı ve ata alıştığı için sürekli alıp sattı. Ve atsız kalmadı.

M.Ali köydeki babadan kalma evi yetersiz ve basık bulduğu için köy meydanına, tıpki Avni Anık gibi ev yaptı. Avni ve M.Ali her ikiside arsanın kendilerine ait eski harmanyeri olduğu iddasıyla köy meydanına birer ev kondurdular. Bunlar iki sebebden haksızdı. Birincisi arsalarının en az üç katı başka arsalara tecavüz etmişlerdi. İkincisi orası köyün meydanıydı. Ev yapma hakları olamazdı.M.Ali ölünceye kadar 7 numaralı evde oturdu.

M.Ali’nin bir takma adı vardı ‘Çürük’. Bu ad onun bedeni için söylenmemişti. Çünkü onun kullandığı tüm araç ve gereçleri bakımsızdı ve çürüktü. Kendisi onlara bakım yapmadan onarmadan kullanırdı. Sonuçta hep zarar görürdü. Buna karşın o bu durumdan rahatsız olmazdı.

Onun atları bile bakımsızlıktan zayıf düşmüştü.M.Ali bağının üzümünü en iyi değerlendirenlerden biriydi. O üzümler olgunlaşınca, onları at arabasına yükler bağı olmayan köylere satmaya götürürdü. Oralarda üzüm parayla değil arpa ve buğday ile takas usulü satılırdı. Çünkü köylüde para yoktu. Ama 3-5 kg üzüm alacak kadar arpa yada buğday herkes de bulunurdu.

M.Ali kuvvetli sigara tiryakisiydi. Arada bir şarabın da tadına bakardı. Bence bu annesinden oğluna geçmiş, kalıtsal bir özellik olabilir. O kurallardan ve disiplinden pek hoşlanmazdı. Daha doğrusu o sıkıntıya gelebilecek bir tip değildi. Ama bu kötü alışkanlık onun hayatına malolmuştur.

Birgün bağda olmayacak bir yerden sürmek isteyince araba devrilmiş, kendisi arabanın altında kalarak yaralanmıştı. Kural tanımazlık onun ölümüne neden olmuştu.

Mehmet Ali’nin eşi Fadime ise 40 yaşında şeker hastalığından vefat etmiştir.M.Ali ve Fadime’nin çocukları ve ahfadı(torunları) aşağıda verilmiştir.

Ailenin tek erkek evladı İsmet Eroğlu, Eskişehir Belediyesinin otobüs işletmesinden emekli olmuştur. İsmet’in tipi babasını andırır. İsmet uyumlu, terbiyeli, insancıl ve sevimli bir kişiliğe sahiptir.

Ailenin ikinci oğlu Ahmet ise genotip olarak annesine benzerdi. Çok hatırnaz bir kişiydi. Genç yaşta onda da şeker hastalığı başlamıştı. Bu nedenle kangren olan Ahmet’in ayağı önce parmaklarından sonra dizlerinden iki kez kesilmiştir. Ahmet bu hastalıktan genç yaşta yaşama veda etmiştir.

Çocukluktan sonra bir daha hiç görmediğim, köy komsum ve akrabam Emine, annesine çekmiş, güzel bir kızdı. Emine Ballıhisar köyünün zengin ailelerinden Özmen’lerin İsmet ile evlenmiştir.

Ailenin küçük kızı Sıdıka’ya gelince, O Alemilerin Fevzi’nin oğlu İrfan Anık ile evlenmişse de bu evlilik yürümemiş ve üç çocuktan sonra boşanmayla son bulmuştur.