15 Ocak 2009 Perşembe

Yük.Müh. Fevzi Rüştü Karaca


Ailenin ortanca oğlu Rüştü’ye, kendisinin doğumundan bir yıl önce bir trafik kazasında ölen amcasının adı verilmiştir. Öte yandan dedesinin adı da eklenerek bir geleneğe uyulmuştur.

Rüştü 30 Ağustos 1955 tarihinde Sivrihisar’da doğmuştur. Orta okul ve liseyi Bornova Anadolu Lisesinde okumuş ardından Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. Mezuniyetinden sonra yaklaşık 2 yıl süreyle inşaat şirketlerinde mühendis olarak görev yapan Rüştü, Aliağa Petkim şantiyelerinde planlama mühendisliği yapmıştır.

Bu sırada Ege Üniversitesi İnşaat mühendisliği bölümünde ve Bilgisayar mühendisliği bölümünde yüksek lisans çalışmalarına başlayan Rüştü, 1981 yılında Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümüne araştırma görevlisi olarak girmiştir.

Rüştü araştırma görevlisi olarak çalıştığı dönemde tanıştığı aynı bölüm doktora öğrencisi Kübra Erman Kazaz ile 1983 yılında evlenmiştir. Birlikte bir süre araştırma görevlisi olarak çalışan çift daha sonra YÖK kanunun çıkmasıyla üniversitelere getirilen yeni düzen içindeki sıkıntılar nedeniyle üniversite den ayrılarak Yapı Kredi Bankası’nın bilgi teknolojileri şirketi olan Bilpa da göreve başlamışlardır.

Türkiye’nin ilk online Bankacılık sisteminin gelişitiren ekibin içerisinde yer alan çift daha sonra Garanti Bankası’nın Bilgi Teknolojileri şirketi Garanti Teknoloji’ye geçmişlerdir. Rüştü 1987 itibaren 25 yıl bu şirkette Genel Müdür yardımcısı olarak çalışmıştır. 2013 yılında yeni kurulan Doğuş Teknoloji şirketine CEO olan Rüştü bir yıl süreyle bu görevi yapmıştır. Erman ise Akbank Bilgi Teknolojileri şirketi Aknet ve ardından Körfezbank’da Genel Müdür yardımcısı olarak çalışmıştır. Oğulları Levent ile daha yakından ilgilenebilmek için bir süre çalışmaya ara veren Erman 2007 yılından itibaren Tradesoft şirketinde CEO olarak görev yapmaktadır.



Rüştü-Erman çiftinin 1 Şubat 1989 tarihinde İbrahim Levent adlı bir oğulları dünyaya gelmiştir. Babasının belirlediği Levent adının önüne Erman’ın talebi ile dedesi İbrahim’in adı konmuştur. Levent İstanbul Üsküdar Amerikan lisesinden mezun olduktan sonra ABD Indiana Üniversitesi Kelley School of Business de pazarlama ağırlıklı işletme okumuştur. Bir yıl süreyle Cincinnati de özel bir şirkette Marketing Manager olarak çalışan Levent sonrasında master programı için New York Syracuse Üniversitesine devam etmiştir. Syracuse Üniversitesi Information Management bölümünde Mayıs 2014'de yüksek lisans programını tamamlıyarak mezun olmuştur. Levent New York'ta Deloitte şirketinde IT consultant olarak çalışmaktadır.

İbrahim Levent Indiana Üniversitesi Şeref öğrenci töreninde(2008).

Rüştü görünüş ve ruhsal yönleriyle büyük ölçüde bana benzer. Okul hayatı da başarılı geçmiştir. Araştırma görevlisi oldukları dönemde, İstanbul’a gitmeleri söz konusu olduklarında hocaları Prof.Dr.Oğuz Manas fikirlerinden caydırmak için çok ısrar ettiyse de yeni bir dünyaya kucak açmışlardır. Oğlum içe dönük, biraz da kapalıdır. Az konuşur, az güler biraz da alıngandır.



Fakat o dengeli ve çok özverilidir. Ciddiyetsizliği sevmez. Çalışmaktan zevk alır, yılmaz, yorulmaz. Zorluklardan kaçmaz aksine üstüne üstüne gider ve başarır. Duruşuyla ciddi ve akıllı bir yönetici imajı verir. Rüştü açık ellidir, kişisel bütünlüğe özen gösterir. Azimlidir ve özgündür. Sabırlıdır. Sürekli gelişim içinde olan Rüştü vizyon sahibidir. O insanların yapabileceğine inanır dinleyerek ve konuşarak yönetir; emrederek değil.

Kendisinin sağlıklı ve güçlü bir yapısı vardır. ODTÜ de öğrenciyken, ülkede yaygın öğrenci hareketleri nedeniyle üniversite geçici olarak kapatılmış ve İzmir’e gelmişti. Boş durmak istemediğinden bir arkadaşının tanıdığı bir firmada kapı kapı dolaşarak ev eşyaları pazarlamacılığı yapmıştır. Rüştü ‘Ben bir profesör oğluyum bunu yapamam’ dememiş ve bu işten para kazanmıştır. Bu davranışı bende ona karşı gelişen güven duygusunu artırmıştır.

1981 yılında mühendislik yaptığı dönemde bilgisayar dalında yüksek lisans yapmak istediğini ve bu alanda ilerlemek istediğinde söylediğinde, isteğini doğru bulmamış, zaten inşaat mühendisliğinde yapıyorsun bilgisayarın yarın ne olacağı henüz belli değil diye karşı çıkmıştım. Beni uzun sohbetlerle bilgisayarın geleceğin mesleği olacağına inandırmış ve onayımı almıştı. Ama o dönemde bilgisayar bilimleri henüz üniversitelerde bölüm değildi. Yalnızca Elektronik Hesap Bilimleri adıyla bir enstitü’ten ibaretti. Benim endişelerim de haksız değildi. Daha sonra, o zamanki ileri görüşünü, daha iyi anladım. Klasik mühendislikten vazgeçip belirsiz bir geleceğe doğru yönelmişti.

Çok okuyan Rüştü, iyi bir entellektüel olma peşindedir. Onun için tarih, müzik ilgi alanlarıdır.